loader image

Waterkefir basisrecept: Super gezond, makkelijk en lekker!

 In recepten
[fusion_builder_container background_color=”#ffffff” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”4%” padding_bottom=”12%” padding_left=”8%” padding_right=”8%” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_3″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”glow” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”6px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] waterkefir in weckpot[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”glow” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”6px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] gebruik houten of plastic pollepel voor de waterkefir korrels[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”glow” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”6px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] waterkefir limonade varianten zijn eindeloos[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]Ik ben sinds een tijdje mijn eigen kefir-drankjes aan het kweken (zowel waterkefir als melkkefir, zodat ik ze kan afwisselen). Superleuk om te doen, ik vind het heel lekker en het is ook nog eens hartstikke gezond voor mijn lichaam.

Kefir is een bijzonder cultuurtje – ik ga zo wat dieper op de achtergrond in – levend en actief, met de meest letterlijke ervaring van overvloed! Wanneer je de kefir namelijk met plezier onderhoudt, vermenigvuldigt deze zich vol enthousiasme.[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

Zelf waterkefir maken

Om iedereen die met de kefir wilt beginnen een eindje op weg te helpen, heb ik hieronder alle informatie gebundeld waarmee ik zelf ben begonnen. (Deze blog gaat alleen over waterkefir, binnenkort vertel ik meer over de melk-variant.) Als je geen zin hebt om alles te lezen, klik dan even op de subtitel, en je gaat direct naar dat deel van de pagina![/fusion_text][fusion_checklist icon=”fa-hand-o-right” iconcolor=”#34a9d1″ circle=”no” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””][fusion_one_page_text_link link=”#wat-is-kefir” class=”” id=””]Wat is kefir?[/fusion_one_page_text_link][/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””][fusion_one_page_text_link link=”#de-mythe” class=”” id=””]Het eeuwenoude verhaal achter kefir[/fusion_one_page_text_link][/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””][fusion_one_page_text_link link=”#darmflora” class=”” id=””]De invloed van kefir op onze darmflora[/fusion_one_page_text_link][/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””][fusion_one_page_text_link link=”#aan-de-slag” class=”” id=””]Aan de slag: voorbereiding, ingrediënten, instructies[/fusion_one_page_text_link][/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””][fusion_one_page_text_link link=”#voorbereiding” class=”” id=””]Voorbereiding[/fusion_one_page_text_link][/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””][fusion_one_page_text_link link=”#ingredienten” class=”” id=””]Ingrediënten (klassieke variant)[/fusion_one_page_text_link][/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””][fusion_one_page_text_link link=”#instructies” class=”” id=””]Instructies (klassieke variant)[/fusion_one_page_text_link][/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””][fusion_one_page_text_link link=”#persoonlijke-voorkeur” class=”” id=””]Mijn persoonlijke voorkeur (veel lekkerder dan de klassieke variant)[/fusion_one_page_text_link][/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””][fusion_one_page_text_link link=”#tips-tricks” class=”” id=””]Tips en tricks[/fusion_one_page_text_link][/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””][fusion_one_page_text_link link=”#10-geboden” class=”” id=””]De 10 kefir-geboden op een rij[/fusion_one_page_text_link][/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””][fusion_one_page_text_link link=”#korrels-krijgen” class=”” id=””]Kefirkorrels krijgen[/fusion_one_page_text_link][/fusion_li_item][/fusion_checklist][fusion_menu_anchor name=”wat-is-kefir”/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

Wat is kefir eigenlijk?

Kefir is de verzamelnaam voor de probiotica melkkefir en waterkefir. Ik zal vandaag verder ingaan op de waterkefir, gezien ik de waterkefir momenteel aan het weggeven ben.

Kefir kan je omschrijven als een groepje van levende, met elkaar samenlevende goede bacteriën en gisten. Kefir bevat probiotische culturen (melkzuurbacteriën) en valt onder de probiotica wat betekent “voor het leven”. Na bereiding bevat de drank vitamine B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C,D en H (Biotine). Het bevat ook mineralen en essetiële aminozuren, waaronder Tryptofaan.

Deze probiotische bacteriën overleven de zure werking van je maag- en galzuren en komen daarom levend in je darmen terecht. Daar kunnen ze hun gunstige invloed uitoefenen op je darmflora en de rest van je spijsvertering en daarmee op je hele gezondheid en uitstraling.

De drank zelf is een verfrissende, licht bruisende, probiotische frisdrank, waarmee je eindeloos kan variëren. Je kunt kefir zien als een natuurlijk voedingssupplement dat je aan je dagelijkse structuur voor een gezonde voeding kan toevoegen.[/fusion_text][fusion_menu_anchor name=”de-mythe”/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

Het eeuwenoude verhaal achter kefir

Kefir werd door de moslimbevolking van het noordelijke Kaukasusgebergte beschouwd als een geschenk van Allah. De orthodoxe volksstammen zouden volgens de overlevering de kefirkorrels hebben ontvangen van de profeet Mohammed, toen deze zo’n 1400 jaar geleden de streek doorkruiste. De kefirkorrels golden als de ‘granen van de profeet Mohammed’ en de kefir als de ‘drank van Mohammed’. Eenwenlang werd de cultuur van generatie op generatie doorgegeven. Ze vormde een tranditioneel onderdeel van elke stam en rond het gebruik er van hing een zekere geheimzinnigheid.

Deze stammen stonden bekend om hun vitaliteit en hoge ouderdom. Daarom wordt kefir ook wel ‘de drank der honderdjarigen’ genoemd.

Traditioneel bewaarde men de vloeistof (melk of water) waaraan de korrels werden toegevoegd in lederen zakken. Overdag hing men ze in de zon, ’s nachts kregen ze een plaats bij het vuur. De zakken werden ook vaak bij de deur gehangen waarbij elke bezoeker de zak even aanraakte, bijna als een religieus gebaar.

En daar kan ik me wel in vinden, het voelt echt als een speelse, levende entiteit die ik in huis heb. Waar ik aandacht en waardering aan geef. Die ik voed en onderhoud, en die mij hetzelfde teruggeeft. En dit alles met behulp van een paar eenvoudige ingrediënten.[/fusion_text][fusion_menu_anchor name=”darmflora”/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

De invloed van kefir op onze darmflora

De belangrijkste bijdrage die kefir kan betekenen voor je gezondheid zit in het herstellen van je darmflora. Als je darmflora gezond is en je darmwand daardoor heel is (wat betekent dat je geen lekkende darm hebt) dan levert dit een bijdrage aan je hele gezondheid.

Het is dan ook niet verrassend dat het gebruik van kefir (ofwel een gezonde darmflora) in relatie wordt gebracht met maag- en darmaandoeningen (inclusief ziekte van Crohn), stoelgangproblemen, bloedarmoede, hoge bloeddruk, candida, huidproblemen, auto-immuunziektes en kanker. Gezonde darmen versterken ook je weerstand, geven je energie en zorgen voor gezonde hersenen en stabiele emoties. Je darmen zijn het hart van je gezondheid – grappig hoe ik mijzelf daar vroeger absoluut niet van bewust was, terwijl het zo logisch is: Ze verwerken de brandstof die wij ons lichaam geven.

Als je darmflora gezond is kunnen de darmen belangrijke voedingstoffen opnemen, wat essentieel is voor je algehele gezondheid. Voor een goede spijsvertering is het belangrijk dat je voldoende ‘goede bacteriën’ in je darmen hebt, want deze bacteriën beschermen je via allerlei mechanismen tegen kwaadaardige indringers van buiten en houden je lichaam gezond. Goede bacteriën hebben een aantal belangrijke functies, zoals:[/fusion_text][fusion_checklist icon=”fa-check” iconcolor=”#34a9d1″ circle=”no” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]Ze houden de ‘slechte bacteriën’ op afstand[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Ze ondersteunen het immuunsysteem, zowel in je darmen als in het algemeen[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Ze beschermen tegen allergieën[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Ze verteren en absorberen bepaalde koolhydraten[/fusion_li_item][/fusion_checklist][fusion_menu_anchor name=”aan-de-slag”/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

Aan de slag: voorbereiding, ingrediënten, instructies

Met slechts een paar ingrediënten kan je de kefirdrank eenvoudig zelf bereiden. Wat heb je nodig? Water (bij voorkeur gezuiverd), vruchten (bij voorkeur biologisch), suiker (bij voorkeur biologische rietsuiker) en natuurlijk de waterkefirkorrels zelf.

Hieronder leg ik het klassieke basisrecept uit, met daaronder mijn eigen persoonlijke voorkeur. Binnenkort zet ik ook een aantal limonade variaties online, waar ik zelf erg over te spreken ben.[/fusion_text][fusion_menu_anchor name=”voorbereiding”/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

Voorbereiding

Zorg dat je de volgende attributen in huis hebt voordat je begint:[/fusion_text][fusion_checklist icon=”fa-star-o” iconcolor=”#34a9d1″ circle=”no” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]Glazen (weck)pot[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Houten pollepel[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Plastic zeef[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Schoonmaakborstel die je alleen voor de weckpot gebruikt en nergens anders voor.[/fusion_li_item][/fusion_checklist][fusion_text]Je hebt misschien niet veel nodig, maar de hygiene is wel een belangrijk aspect. De korrels zijn gevoelig voor schoonmaakmiddelen, metaal en andere bacteriën. Zorg dan ook dat je alleen schoonmaakt met water (eventueel met wat bakingsoda), een plastic zeef of vergiet gebruikt en de potten schoon houdt. Hoe schoner je werkt, des te beter de kwaliteit![/fusion_text][fusion_menu_anchor name=”ingredienten”/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

Ingrediënten (klassieke variant)

Deze bereiding is gebaseerd op een eerste basisportie van 20 gram. Deze hoeveelheid staat gelijk aan de porties die ik aan het weggeven ben.[/fusion_text][fusion_checklist icon=”fa-star” iconcolor=”#34a9d1″ circle=”no” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]20 gram kefirkorrels (de ontvangen hoeveelheid)[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]200 mililiter (gezuiverd) water[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]10 gram biologische rietsuiker of biologische kristalsuiker. Gebruik géén honing![/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]1 gedroogde vijg (of abrikoos, wat rozijnen, 1 of 2 dadels. In ieder geval zoete gedroogde, ongezwavelde vruchten.)[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Een schijfje (biologische) citroen. Deze kan ook achteraf uitgeperst en toegevoegd worden en is dus vooraf geen vereiste.[/fusion_li_item][/fusion_checklist][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]De kefir zal snel in omvang toenemen, blijf dan dezelfde gewichtsverhoudingen aanhouden:[/fusion_text][fusion_checklist icon=”fa-star” iconcolor=”#34a9d1″ circle=”no” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]1 deel kefirkorrels[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]10 delen water[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]1⁄2 deel suiker[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Gedroogde vruchten naar smaak[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]1⁄2 citroen per liter waterkefirdrank[/fusion_li_item][/fusion_checklist][fusion_text]Dus, als je bijvoorbeeld 100 gram kefirkorrels hebt: 1 liter water, 50 gr. suiker, een halve citroen en eventueel wat vruchten. Je kunt naar smaak wat variëren met de verhoudingen.[/fusion_text][fusion_menu_anchor name=”instructies”/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

Instructies (klassieke variant)

[/fusion_text][fusion_checklist icon=”fa-hand-o-right” iconcolor=”#34a9d1″ circle=”no” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]Doe alle ingrediënten in de (weck)pot bij elkaar. Als de citroen niet biologisch is, moet deze geschild worden.[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Roer, zodat de suiker goed oplost. Je kan ook vooraf de suiker in heet water oplossen, dat gaat sneller. Maar zorg ervoor 
dat de kefirkorrels niet met heet water in contact komen.[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Sluit de pot en zet hem op een lichte plaats (bijv. in de vensterbank, maar niet in de zon). De pot hoeft niet luchtdicht afgesloten 
te zijn, maar let er wel op dat er geen fruitvliegjes bij de kefir kunnen. Ik zelf heb de rubberen ring uit de deksel verwijderd. Je kan de pot ook afsluiten met een doek en elastiek.[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Laat deze bereiding 48 uur staan.[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Roer het geheel af en toe nog eens voorzichtig om. Je zal zien dat het koolzuurge
halte in de pot vooral tijdens de tweede dag stijgt. (De 1e bereiding misschien nog niet zo, maar na een paar bereidingen wel.)[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Na 2 dagen is de kefirbereiding klaar. Vis alle vruchten uit het water, pers de citroen nog even uit en gooi de rest direct weg.[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Giet vervolgens de kefirbereiding af door de zeef, boven een beslagkom. Gebruik hiervoor GÉÉN metalen zeef! 
Je kan de drinkbare kefirdrank het beste in de koelkast bewaren.
Eventueel kan je deze 1 a 2 dagen op het aanrecht laten staan. Dan worden nog meer restsuikers omgezet en ontstaat er meer prik (en alcohol-smaak) in de drank. Niet vergeten, want de druk kan behoorlijk oplopen. Ik zelf ontsluit altijd even de deksel/ dop voor het slapen gaan. Een leuk onderons-momentje voor mij en m’n kefir.[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]De kefirkorrels spoel je goed af onder lauw stromend water. Zij kunnen weer gebruikt worden voor een nieuwe bereiding. Belangrijk: Gebruik bij het schoonmaken van de weckpot géén schoonmaakmiddelen. Kefir is daar erg gevoelig voor. Eventueel kan je bakingsoda gebruiken om extra grondig te reinigen.[/fusion_li_item][/fusion_checklist][fusion_menu_anchor name=”persoonlijke-voorkeur”/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

Mijn persoonlijke voorkeur

Ik vond de wrange smaak, die de citroen of de vijg veroorzaakte (??!), helemaal niet lekker. Dus ik heb wat onderzoek gedaan en ben op een – vind ik – simpeler, en ook meer betaalbare (die biologische vijgen gaan veel te hard) variant uitgekomen:

In plaats van de weckpot te vullen met koud water, begin ik met 200 milliliter warm water, de suiker voeg ik hier bij. Even doorroeren en ik heb suikerwater. Omdat waterkefir van mineraalrijk water houdt, voeg ik een korrel keltisch zeezout toe. Vervolgens vul ik het water aan met koud water. Ik voel even of het totale water niet té warm is, en gooi vervolgens de kefirkorrels er bij. Na 20 – 24 uur (maximaal 48), op een donkere plek, is de eerste (!) fermentatie van de kefir klaar.

Ik scheid nu de korrels van het water en voeg naar eigen voorkeur kruiden en/ of fruit bij de drank toe. Na 24 uur verplaats ik deze fles (soms zeef ik het fruit er nog even uit, soms ook niet – als ik de drank in een smoothie gebruik gaat alles door de blender en maakt het sowieso niet uit) naar de koelkast. Deze is zo’n 5 dagen houdbaar.

Hieronder vind je de ingrediënten en instructies voor deze variant, uitgaande van 20 gram kefirkorrels.

Ingrediënten[/fusion_text][fusion_checklist icon=”fa-star” iconcolor=”#34a9d1″ circle=”no” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]50 milliliter warm water[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]150 milliliter koud water[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]15 – 20 gram rietsuiker[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]20 gram kefirkorrels[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]een korrel keltisch zeezout *optioneel[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]een half theelepeltje rietsuikermelasse *optioneel[/fusion_li_item][/fusion_checklist][fusion_text]Instructies[/fusion_text][fusion_checklist icon=”fa-hand-o-right” iconcolor=”#34a9d1″ circle=”no” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]Giet het warme water in je weckpot[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Doe hier de suiker en zout bij[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Roer even door zodat het grootste gedeelte van de suiker is opgelost[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Giet het koude water erbij en daarna de kefirkorrels[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Na 20 – 24, maximaal 48 uur kan je de waterkefir afgieten[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]De kefirkorrels kan je opnieuw gebruiken (herhaal instructie)[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Schenk de ‘neutrale’ kefirdrank op in een glazen fles en voeg hier kruiden en/ of fruit naar smaak aan toe – ik ben zelf erg van een kaneelstokje en citroensap, of een vanilleboon. Laat de fles nog 24 uur buiten de koelkast staan om het fermentatieproces te helpen.[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Verplaats de fles na 24 uur naar de koelkast. De drank is zo’n 5 dagen houdbaar.[/fusion_li_item][/fusion_checklist][fusion_menu_anchor name=”tips-tricks”/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

Tips en Tricks

[/fusion_text][fusion_checklist icon=”fa-lightbulb-o” iconcolor=”#34a9d1″ circle=”no” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]Hou je van veel bubbels? Laat de weckpot dan dicht en ontlucht hem elke dag, dit is erg belangrijk! Doe je dit niet dan kan je weckpot ontploffen door de druk die erop komt te staan.[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Liever geen bubbels? Laat je weckpot open en dek af met een zakdoek.[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Gebruik alleen plastic en houten hulpmiddelen, kefir houdt niet van ijzer en RVS[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Ik wissel het zout regelmatig af met een paar druppels rietsuikermelasse, ook bekend als blackstrap molasses, erg mineraalrijk.[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Na 20 – 24, maximaal 48 uur kan je de kefir afgieten[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]De kefirkorrels kan je opnieuw gebruiken[/fusion_li_item][/fusion_checklist][fusion_text]Natuurlijk vind ik het leuk om te horen hoe je er zelf mee gaat experimenteren en tips zijn altijd welkom.[/fusion_text][fusion_menu_anchor name=”10-geboden”/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

De 10 kefir-geboden

Okay, zo ver alle uitleg. Limonade varianten volgen! Heb je vragen, laat het me weten. Hieronder nog eens voor het gemak de richtlijnen voor een vitale, rijkelijke kefircultuur. Veel plezier!

  1. Gebruik alleen schone plastic en glazen bokalen/potten
  2. Gebruik alleen schone plastic of houten/bamboe lepels en spatels
  3. Houd de kefirkorrels altijd schoon, wassen-spoelen alleen in niet gechloreerd (bron)water
  4. Gebruik géén schoonmaakmiddelen
  5. Laat de kefirkorrels nooit in contact komen met gechloreerd water
  6. Stel de kefirkorrels nooit bloot aan temperaturen beneden 0 graden celsius
  7. Stel de kefirkorrels nooit bloot aan temperaturen boven 40 graden celsius
  8. Laat de kefirkorrels nooit in contact komen met metaal
  9. Laat de kefirkorrels nooit zonder voedsel achter
  10. Oefen geen druk uit op de korrels

[/fusion_text][fusion_menu_anchor name=”korrels-krijgen”/][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

Alles gelezen? Zelf nog geen korrels en wel interesse?

Laat het me even weten. Je kan in Utrecht wat waterkefirkorrels komen ophalen, of ik kan deze voor je op de post doen. De verzendkosten zijn €3, that’s it. De korrels staan te springen (letterlijk, wacht maar tot je ze zelf in huis hebt..), dus ik geef ze graag weg. Ik zorg dat ik vlak voor sluitingstijd de envelop (met bubbeltjesplastic, gaat altijd goed) op de post doe, zodat je de volgende dag snel de korrels weer in een nieuwe voedingsomgeving kan installeren.

Zorg wel even dat je dus van te voren de weckpot en ingrediënten in huis hebt![/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”30″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

Bronnen

[ BOEK – Waterkefir melkkefir, door Peter Bauwens ] [ waterkefir.net ] [ jessevandervelde.com ] [ koekiesenzo.nl ] [ devoedzamekeuken.nl ]

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Recent Posts
Meer weten?

Stuur een bericht en ik kom binnenkort bij je terug.